Гражданското сдружение БОЕЦ  обжалва пред Върховния административен съд решението на

...
Гражданското сдружение БОЕЦ  обжалва пред Върховния административен съд решението на
Коментари Харесай

БОЕЦ обжалва решението на ВСС за Гешев

Гражданското съдружие БОЕЦ  апелира пред Върховния административен съд решението на Висшия правосъден съвет, с което беше оповестено за неприемливо настояването на служебния правосъден министър Янаки Стоилов предварително да бъде преустановен мандатът на основния прокурор Иван Гешев.

От организацията желаят решението да бъде върнато на правосъдните кадровици и те да се произнесат всъщност по настояването Стоилов, изясни юристът на " Боец " Пламен Кирилов.

" Тази наша тъжба е една провокация към институцията Върховен Административен съд, с цел да забележим дали ще почете правото на интервенция на едно гражданско съдружие в работата на държавните институции ", уточни той.

На 22 юли след близо 7 часа разисквания пленумът на Висшия правосъден съвет отхвърли с 12 на 8 гласа като неприемливо импортираното от служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов искане за освобождение на Иван Гешев от поста основен прокурор.

Съдебните кадровици спориха дали Янаки Стоилов има пълномощията да внася сходни сигнали и дали е допустимо да бъде формирано дисциплинарно произвеждане против основния прокурор.

Седмица по-рано Янаки Стоилов по едно и също време внесе настояването и свика Висш съдебен съвет. То е над 100 страници претекстове, плюс приложение, което съдържаше изявления от наши и непознати медии и прессъобщения на прокуратурата. С тях вътрешният министър Бойко Рашков аргументира изказванията си, че с дейностите или бездействието си Иван Гешев е уронил престижа на правосъдната власт и е нарушил етичния кодекс на магистрата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР